The main aim of this study is making a comparison between medical tourism potential and policies of developing countries in Far East and Turkey. In this context, medical tourism potential of Turkey, India, Malaysia and Thailand were compared and examined based on statistical information. Accordingly, compared to examined countries, a SWOT analysis of Turkey is made and to evaluation of the results a TOWS matrix has been created. According to medical tourism potential of other countries, there is a extensive competitiveness even though Turkey’s strong potential. In this competitive environment Turkey is seen as positive about health organization’s facilities, tracing Technologies, support of public, strong tourism potential apart from medical tourism, convenience of transportation and prosedures, whereas she is seen as negative about such as evaluation, bad image, to be late on keeping pace with global development.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE MEDİKAL TURİZM: TÜRKİYE’NİN TAYLAND, MALEZYA VE HİNDİSTAN’A GÖRE POTANSİYELİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
Çalışmanın amacı medikal turizmde önde gelen Asya kıtasındaki gelişmekte olan ülkeler ile Türkiye’nin medikal turizm yatırımlarını karşılaştırmaktır. Bu bağlamda Türkiye ile Hindistan, Malezya ve Tayland’ın medikal turizm faaliyetleri istatistiki bilgilere bağlı olarak karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Buna bağlı olarak Türkiye’nin diğer incelenen ülkelere kıyasla güçlü-zayıf yönlerini, fırsat ve tehditlerini belirlemek amacıyla bir SWOT analizi yapılmış ve analizin sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla da bir TOWS matrisi oluşturulmuştur. Diğer ülkelerin medikal turizm faaliyetleri incelendiğinde Türkiye’nin güçlü potansiyeline karşılık yoğun bir rekabet ortamının var olduğu söylenebilir. Bu rekabet ortamında Türkiye, sağlık kurumlarının imkanları, teknoloji takibi, kamunun desteği, medikal turizm dışında güçlü turizm potansiyeli, ulaşım ve prosedür kolaylıkları konusunda olumlu değerlendirilirken, değerlendirme, kötü imaja sahip olma, küresel gelişmelere geç ayak uydurulması gibi konularda olumsuz değerlendirilmiştir.